bhibu

Unique products. Cruelty-free materials. Shop now >

Story of Black Wood Cottage by Mjölk Reacts to Raw Landscape

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

The architecture of Cottage pod Bukovovou draws inspiration from raw nature and creates a nest for clients. „The house looks like an overgrown birdhouse.“

In the Czech Republic, on the edge of the border with Poland, stands a cottage in the cold Buková mountain, which fits into its natural surroundings and thus celebrates its unique design. On the same plot with an area of almost 1,300 m2 stood an old cottage from 80 years, which the architects from Mjölk saved and renovated into a modern black form hidden under a magnificent forest. „The winter wind blows over Buková mountain. In these places, where that cold fingers of the north winds still reach, we have repaired the cottage“, write architects.

The material pallet of the facade consists of wooden vertical boards placed from the roof to the bottom of the building on both volumes standing on open land. „Terms such as roof, wall or chimney merge into a single shape.“ The large cottage is a house and the small cottage opens a guest room with a small sauna, and with its significant form they create a silhouette in the countryside.

The two-storey cottage shows an escape from city life and the natural interior represents simplicity and functionality. Under the gable roof and behind the asymmetrical shutters inside the cottage, on the other hand, you will find pale shades continuing in much of the space. The lower floor consists of a living area where the fireplace has become the center of attention and a massive panoramic window opens the view behind the kitchen counter. „The flames of the fire lick the glass in the large fireplace, the wood cracks and pillows of white Jizera mist roll over the windows.“

All parts of the house follow each other very smoothly to suit a peaceful life where new energy is gained. Two bedrooms are located on the upper floor and one of them can be reached by the owners or guests by stairs from the kitchen. „Opposite the fireplace is an invention called the sleeping window, where an unexpected visitor sleeps comfortably.“

Area: 85.5 m²
Sauna: 21 m²
Photography: BoysPlayNice

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ostuni - The white pearl by Tania De Pascalis & Tiago Marques

Magical cozy village

Tania De Pascalis and Tiago Marques are artists and photographers who captured a series of photos of small village in eastern Italy. Their goal was

Autumn interior decorations in concept

Istanbul studio BetterThings, together with other skilful designers and creators, have created a project of autumn decorations for your table, room and the overall look

Surreal sneakers by Antoni Tudisco

Another series of unrealistic crazy illustrations by the great Antoni Tudisco. The stunning graphics are more like incredible digital art that you really don’t encounter

Unusual work table by Simonas Palovis

Supposedly “sitting is modern smoking”, therefore we should pay more attention to the daily bad habits that accompany us, which can otherwise lead to health

Automatic feeder PETWIN for pets

Dabin Lee and her beautiful design of a modern and automatic PETWIN pets food feeder. The feeder is designed for several animals at once and

Branche by Seungkyun Kim, Jaegon Yoo, MOMENTUM Studio

Beautiful design of the air humidifier

We introduce you MOMENTUM Studio based in Korea, Seoul. Designer and photographer Kim Seungkyun, together with product designer Yoo Jaegon, created an amazing humidifier. It

Loop by Andrew Ferrier

Loop: Sustainable Desk Lamp

If you like unique and eco-friendly products, Loop is made exactly for your artistic soul. Minimalist and truly inspiring lighting is the work of two

This website uses cookies to ensure you get the best experience. Learn more.